PowerPoint crasht bij het starten van de diavoorstelling

Na een update van Microsoft is het sinds medio 2023 mogelijk dat PowerPoint crasht bij het starten van de slideshow.

Dit komt omdat we geen toegang hebben tot bepaalde bestanden.
  • %AppData%\Sendsteps\addincharts
  • %localappdata%\sendsteps\x86 [gebruikersinstallatie]
  • %programfiles%\sendsteps\x86 [beheerder installeren]

Het crashen van PowerPoint bij het starten van de presentatie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door beveiligingsinstellingen.
Dit merken wij ook bij andere klanten. Wat er precies wordt geblokkeerd, moet duidelijk zijn in de logboeken van het beveiligingscentrum. MDAV en specifiek een “Attack Surface Reduction” (ASR).)
Een aantal tips die wij kunnen geven zijn:
  1. Er wordt een extern proces gebruikt om sommige diatypen weer te geven (waaronder de woordwolk of quizvragen). Dit proces kan worden geblokkeerd door Microsoft Defender. Dit zou dan worden opgenomen in de regel voor het verminderen van het aanvalsoppervlak "blokkeer alle kantoortoepassingen om onderliggende processen te creëren". Het proces in kwestie is " CefSharp.BrowserSubprocess.exe " en bevindt zich in de submap x64 of x86 in de installatiemap van de Sendsteps-invoegtoepassing (meestal %programfiles%\Sendsteps\ ) of %localappdata%\sendsteps\x86)
  2. JavaScript-bestanden worden van onze servers gedownload en lokaal geïnstalleerd voor sommige diagramtypen (inclusief quiz- en netpromotorscore). Deze kunnen geblokkeerd zijn. Dit kan komen doordat de map %AppData%\Sendsteps\addincharts niet beschrijfbaar is, of omdat dit wordt voorkomen door "Blokkeer kantoortoepassingen tegen het maken van uitvoerbare inhoud".